SFEERIMPRESSIE: verslag afsluitende bijeenkomst in beeld

Donderdag 11 juni was de afsluitende bijeenkomst van het project Jong & Oud is Goud van ANBO en SBI Formaat.

Landgoed Zonheuvel in Doorn was een mooie locatie waar meer dan 30 belangstellenden een inspirerende middag hadden.

Die begon met Aart Bontekoning,bevlogen organisatieadviseur en onderzoeker op het gebied van generaties op de werkvloer.

Nederland, Doorn, 11 juni 2015 Bijeenkomst ANBO. Uitreiking prijs: Jong en Oud is Goud Op de foto Dr. Aart Bontekoning over cultuurverandering op de werkvloer. foto: Ton Poortvliet / HH

Dr. Aart Bontekoning over jeugdigheid binnen generaties. 
foto: Ton Poortvliet / HH

Volgens hem is de hamvraag nu: hoe blijven we duurzaam bij de tijd in deze vergrijzende samenleving. Daarvoor is jeugdigheid in alle generaties nodig. Die jeugdigheid zit in alles wat werkenergie opwerkt. Dat verschilt per generatie. Daar zit het goud.

Zijn advies is dan ook: kijk naar waar de energie zit in jouw generatie; versterk dat en gebruik dat om elkaar te versterken. Ga DOEN wat werkenergie opwekt. Dat is een vorm van sociaal innoveren.

Nederland, Doorn, 11 juni 2015 Bijeenkomst ANBO. Uitreiking prijs: Jong en Oud is Goud Op de foto discussie   over cultuurverandering op de werkvloer o.l.v. organisatieadviseur en onderzoeker Dr. Aart Bontekoning. foto: Ton Poortvliet / HH

Discussie over de invloed van de opvoeding van kinderen en hun werkattitude, onder leiding van organisatieadviseur en onderzoeker Dr. Aart Bontekoning.
foto: Ton Poortvliet / HH

Geslaagd

Jaap Jongejan van SBI Formaat en Liane den Haan van ANBO lichtten daarna toe wat het project Jong & Oud is Goud volgens hen én volgens de deelnemers aan een online vragenlijst hierover, heeft opgeleverd.

Nederland, Doorn, 11 juni 2015 Bijeenkomst ANBO Jong en Oud is Goud Foto: Ton Poortvliet H/H

Jaap Jongejan van SBI Formaat en Liane den Haan van ANBO blikken terug op Jong & Oud is Goud
Foto: Ton Poortvliet / HH

Heel veel, zo blijkt: 60 % van de ondervraagden vindt dat het project geslaagd is in het doel om de bewustwording rondom diversiteit op de werkvloer te vergroten. 36 % van de deelnemers aan de rondetafelbijeenkomsten geeft aan dat hun visie op dit thema is veranderd. De uitwisseling van ideeën, ervaringen een knelpunten was voor velen een grote meerwaarde. Bijna 30 % heeft er ook echt iets mee gedaan in hun eigen organisatie.

Vervolg 
Iedereen was het over eens dat dit project nog niet af is en dat er een vervolgproject nodig is. Of die er komt, is nog niet duidelijk. Liane den Haan kon wel verklappen dat ze contact heeft met een aantal wethouders van grote gemeenten, die interesse hebben om iets soortgelijks in hun eigen gemeente te organiseren in samenwerking met ANBO.


Lef en gewoon doen

Vanuit de zaal werd actief mee gediscussieerd. Lef en het gewoon doen waren wel kernwoorden die naar voren kwamen. Jong Breijer is een voorbeeld daarvan. Daar krijgen jongeren de kans om zelf ideeën te ontwikkelen en uit te voeren, met ervaren medewerkers die over de schouder mee kijken. Daar is lef voor nodig, maar het is ook vooral een kwestie van doen, volgens een van de Jong Breijer medewerkers.

Nederland, Doorn, 11 juni 2015 Bijeenkomst ANBO. Uitreiking prijs: Jong en Oud is Goud Op de foto discussie  met de deelnemers over cultuurverandering op de werkvloer. foto: Ton Poortvliet / HH

Jong Breijer (rechts) in gesprek met een oudere deelnemer over lef en ‘gewoon doen’.
foto: Ton Poortvliet / HH

Nederland, Doorn, 11 juni 2015 Bijeenkomst ANBO. Uitreiking prijs: Jong en Oud is Goud Op de foto de interactieve sessie mert de deelnemers foto: Ton Poortvliet / HH

Interactieve sessie met de deelnemers
foto: Ton Poortvliet / HH

Nederland, Doorn, 11 juni 2015 Bijeenkomst ANBO Jong en Oud is Goud Foto: Ton Poortvliet H/H

Deelnemers doen inspiratie op: wat hebben anderen bedacht aan nieuwe stappen?
Foto: Ton Poortvliet / HH


De winnaar
Jong Breijer was met hun bruisende en enthousiasmerende filmpje ook finalist van de wedstrijd Jong & Oud Team van het jaar. Helaas vielen ze niet in de prijzen, omdat het filmpje niet speciaal voor deze wedstrijd gemaakt en te lang was.

De winnaar van de titel Jong & Oud Team van het jaar werd het project Castellum in De Meern, ingezonden door Humancap.

Nederland, Doorn, 11 juni 2015 Uitreiking prijs: Jong en Oud is Goud foto: Ton Poortvliet / HH

Anneke Wilms van instituut Gak reikt de prijs uit aan de winnaar van wedstrijd voor het Jong&Oud Team van het jaar: het project Castellum in De Meern. Ingezonden door Humancap (Luuk Buurma, op foto). 
foto: Ton Poortvliet / HH

Nederland, Doorn, 11 juni 2015 Bijeenkomst ANBO. Uitreiking prijs: Jong en Oud is Goud foto: Ton Poortvliet / HH

De jury van de wedstrijd Jong & Oud is Goud
foto: Ton Poortvliet / HHAnneke Wilms van Instituut Gak maakte de uitslag bekend en legde uit waarom het project Castellum gewonnen heeft: in dit Utrechts leerproject werken jong en oud niet alleen samen, maar het eindproduct is ook nog eens bestemd voor jong en oud.

De tweede en derde plaats werd gedeeld door Koffiebranderij Peeze en Sucsez. Vierde werd de foto van de Ggmd Oost-Brabant.
De bijeenkomst werd afgesloten met een heerlijk diner, waarin nog uitgebreid nagepraat werd over Jong & Oud is Goud.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.