Jong & Oud Team van het jaar is het project Castellum uit De Meern

Nederland, Doorn, 11 juni 2015 Uitreiking prijs: Jong en Oud is Goud foto: Ton Poortvliet / HH

Nederland, Doorn, 11 juni 2015
Uitreiking prijs: Jong en Oud is Goud
foto: Ton Poortvliet / HH

Het project Castellum uit de Meern mag zich het Jong & Oud Team van het jaar 2015 noemen. Het project Castellum heeft volgens de jury op de beste manier laten zien hoe jonge en oudere werknemers elkaar versterken op de werkvloer. In dit Utrechtse leerproject werken jongeren en ouderen naast elkaar en brengen ouderen hun vakmanschap – ook van oude ambachten- over op de jongere generatie.

De wedstrijd voor het Jong & Oud Team van het jaar was de afsluiting van het project Jong & Oud is Goud van ANBO en SBI Formaat. Bedrijven en organisaties konden in een filmpje of met een foto aangeven hoe bij hen jong en oud samenwerken op de werkvloer. De winnaar krijgt € 1000. Andere finalisten waren: Breijer Bouw en Installatie, Koffiebranderij Peeze, GGMD Zuid-West en Sucsez.

Project Jong & Oud is Goud
Om de vooroordelen over starters en oudere werknemers het hoofd te bieden, hebben ANBO en SBI Formaat 2014 en 2015 in het teken gezet van jong en oud, samen op de werkvloer. Dit project werd mogelijk gemaakt door instituut Gak. Doel van het project was de beeldvorming te veranderen,, maar vooral ook te laten zien dat diversiteit loont. Naast onderzoek naar de feiten en fabels rond jong en oud op de werkvloer, zijn er films gemaakt waarin bedrijven hun (goede) aanpak toelichten (zie www.jongenoudisgoud.nl). Centraal stonden de diverse ronde tafelbijeenkomsten waar bedrijven en organisaties met elkaar gedachten uitwisselden over de kracht van jong en oud en het belang van een goede balans.

Missie geslaagd
Uit een enquête van ANBO en SBI Formaat onder deelnemers van de ronde tafels blijkt dat het project ook echt wat in gang heeft gezet: ruim 60 % van de geënquêteerden (totaal 32) vindt dat door het project Jong en oud is Goud de bewustwording onder bedrijven/organisaties van het belang van diversiteit op de werkvloer is vergroot. Directeur Liane den Haan van ANBO: “Een mooi resultaat. Het is belangrijk om dit proces nu door te zetten, want we zijn er nog lang niet. Kijk maar eens naar de hoge werkloosheidscijfers onder ouderen.”

Bij 36% van de deelnemers aan de ronde tafelbijeenkomsten is de visie op diversiteit op de werkvloer veranderd na het bijwonen van een ronde tafelbijeenkomst. De meerwaarde was voor velen het leren van elkaars ervaringen, kennis delen en het uitwisselen van verschillende gezichtspunten.
Bijna 30 % heeft actie ondernomen op het gebied van diversiteit op de werkvloer naar aanleiding van de ronde tafelbijeenkomsten. Dat varieert van: ‘oudere werkzoekenden promoten bij werkgevers en ondersteunen bij het vinden van werk’ tot ‘heel bewust samenwerking gezocht met mijn jongere collega’s. Van het schrijven van artikelen waarbij ‘wij nog nadrukkelijker opkomen als uitzendbureau voor de “vergeten” doelgroep ouderen’ tot intern een eigen ronde tafelsessie organiseren. Van degenen die nu nog geen actie hebben ondernomen, is de helft dat zeker nog van plan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.